Her tas det beste fra to verdener i bruk! Utforsking av tradisjonelle tegne- og malemedier på ulikt underlag kombineres med de mange mulighetene digitale verktøy gir. I dette innlegget viser jeg fremgangsmåten i GIMP.

Arbeidet er relatert til følgende læreplanmål i faget Kunst og håndverk:
Etter 4. årstrinn
  • visualisere og formidle egne inntrykk i ulike teknikker og materialer
  • bruke enkle funksjoner i digitale bildebehandlingsprogram
  • eksperimentere med enkle geometriske former i konstruksjon og som dekorative formelementer
Etter 7. årstrinn
  • benytte kontraster mellom diagonale, horisontale og vertikale retninger i enkel komposisjon for å gi illusjon av ro og bevegelse
Etter 10. årstrinn
  • bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesse
  • bruke ulike funksjoner i bildebehandlingsprogram
Del 1 – Utforsking av tradisjonelle tegne- og malemedier

I den første delen kan alt du har for hånden brukes. Jeg brukte fargeblyanter, akvarellmaling og akrylmaling. Som underlag kan også alt mulig brukes, men det blir ekstra fint hvis underlaget har litt tekstur. I tillegg bør papiret tåle vann. Ettersom ikke hele arket trenger å brukes er dette en fin måte å få brukt opp rester på! Jeg brukte tegneark av ulik tykkelse, akvarellpapir og lerret.

Mal, spray eller kast maling på underlaget, eller farg med blyant på ulike måter. Prøv å få frem ulike teksturer og få gjerne ulike farger til å flyte over i hverandre. Det er ikke nødvendig å dekke store flater, 10 x 10 cm holder lenge.

Dette er en fin måte å prøve ut ulike ark, se hvordan forskjellig maling oppfører seg, hvor mye vann som skal brukes – generelt bygge opp erfaring med materialene uten å være redd for å ødelegge et bilde!

Denne delen er relativt lite tidkrevende. Hvis det er mulig å la malingen ligge å tørke, er dette arbeid som er fint å gjøre hvis du har knapt med tid.

Digitalisering

De ulike “prøvelappene” må digitaliseres før de kan bearbeides videre. Jeg brukte en skanner, men det går også an å fotografere.

Prøv å få skannet/fotografert med så høy oppløsning som mulig. Det bevarer detaljene og gjør det mulig å få ut store bilder av en ganske liten flate.

En skoleklasse kan jobbe sammen om “prøvelappene”som samles i en fellesmappe. På den måten får elevene mye råmateriale å bruke i neste del.

Del 2 – Digitale bilder

Åpne et dokument i egnet størrelse – A4, A3, 20 x 20 cm eller 30 x 30 cm er formater som er praktiske hvis bildene skal skrives ut etterpå. Sørg for at bakgrunnen blir hvit. Hvis bildet skal skrives ut bør oppløsningen (X og Y resolution) være på 200 eller 300. Lagre dokumentet ved å trykke File – Save. Dette er arket vi skal sette sammen det ferdige bildet i. 1Åpne et av bildene fra del 1. Marker hele bildet med Rectangle Select Tool og kopier det med å trykke Ctrl + C. Lim det inn i det første dokumentet med å trykke Ctrl + V.

Bildet legger seg nå i et eget lag kalt Floating Selection. Høyreklikk på det og velg To New Layer slik at bildet legger seg i et eget lag over bakgrunnen.2.jpg

Bilder med sirkel og firkant

Jeg viser først hvordan bildet klippes ut til en sirkel eller firkant. Andre former er litt mer komplisert, så det viser jeg lengre ned.

Let etter et område som har et spennende utseende som du vil klippe ut og bruke i det ferdige bildet. Flytt på laget med Move Tool. Hvis det er nødvendig kan laget gjøres større eller mindre med å trykke Layer – Scale Layer.

Bruk Ellipse Select Tool til å lage en markering. Vil du ha en firkant bruker du Rectangle Select Tool. For å få en perfekt sirkel eller kvadrat sørger du for å hake av Fixed Aspect Ratio og skrive inn 1:1 i Tool Options. Her går det også an å velge at markeringene bare skal lages i en bestemt størrelse.

3.jpgKopier (Ctrl + C) og lim inn (Ctrl + V), og legg den innlimte formen i et nytt lag, som vist over.

Det går an å kopiere og lime inn formen rett fra originalbildet, uten å først legge hele bildet inne i dokumentet du jobber i. Det går fortere, men du får mindre kontroll på hvor stor formen er i forhold til det ferdige bildet ditt.

4.jpgHvis du ikke vil lime inn flere sirkler fra den “prøvelappen” kan den slettes.

Gjenta denne prosedyren med andre bilder til du synes du har mange nok former i bildet.

5Bruke Move Tool til å flytte på formene. Juster størrelsen på hver form med å trykke Layer – Scale Layer (pass på å markere laget du vil justere i Layers dialog). Dette gir god kontroll og er veldig smart hvis formene skal være like store.

Bilder med trekant og andre former

GIMP har markeringsverktøy som lager sirkel og firkant, så det er veldig greit. For å lage andre former må vi først lage formen, og så lage en markering ut fra den.

6.jpgLag et nytt, transparent lag i Layers dialog som du skal tegne i. Bruk Paths Tool til å tegne omrisset rundt. Jeg tegnet en trekant, men du kan tegne hva du vil.

For å tegne en trekant som passer perfekt inn i et kvadrat tegnet jeg først to punkter i hjørnene til venstre og brukte så linjalen helt til venstre til å plassere ett punkt midt på høyre side.

7.jpgMed disse tre punktene kan du lage en markering med å trykke Selection from Path i vinduet til venstre.

 

8.jpgMarkeringen fylles med svart med Bucket Fill Tool, og vips har du en ferdig form. Markeringen fjernes med å trykke Select – None.

Under Layer-menyen kan du skalere, rotere og speilvende formen før den brukes videre til å lage markeringer.

9.jpgLim inn en av “prøvelappene” som vist over. Flytt laget med formen din øverst i Layers dialog og bruk Move Tool til å plassere den over et fint område. Skaler gjerne laget med bildet slik at du får med passelig mye.

 

10.jpgVelg laget med formen din i Layers dialog. Bruk Select by Color Tool og trykk inne i formen for å lage markeringen.

Marker laget med bildet i Layers dialog. Kopier (Ctrl + C) og lim inn (Ctrl + V), og legg den innlimte formen i et nytt lag, som vist over.

11.jpgLaget med bildet kan slettes hvis du ikke vil klippe ut mer fra det. Ta vare på formen du lagde først, den brukes videre til å lage flere fargede former på samme måte.

Skaler, roter og flytt på formene til du har en komposisjon du er fornøyd med.

fase1-utproving6

 

Fase1 Utprøving4-liggende.jpg

 

Advertisements