Mobiltelefonene har fått gode kamera og det finnes en rekke gode apper for å redigere bilder der ute. Det beste med mobilkameraet er kanskje at det omtrent alltid er med. På mellomtrinnet og ungdomsskolen kan det dermed være et godt alternativ til kamera og pc, hvis det ikke er like tilgjengelig.

Redigeringsappene er ofte intuitive å bruke, men det kan være vanskelig å orientere seg i mylderet av alternativer. Jeg har derfor prøvd ut en håndfull av de anbefalte gratis appene tilgjengelig for min Android-telefon, og skriver her litt om hvordan jeg synes de fungerer.

Arbeidet er relatert til følgende læreplanmål i faget Kunst og håndverk:
Etter 7. årstrinn
  • fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt
  • sette sammen og vurdere hvordan skrift og bilde kommuniserer og påvirker hverandre i ulike sammenhenger
Etter 10. årstrinn
  • bruke ulike funksjoner i bildebehandlingsprogram
  • samtale om opplevelse av hvordan kunstnere til forskjellige tider og i ulike kulturer har uttrykt seg gjennom foto, film og video, og bruke dette som utgangspunkt for eget arbeid
Snapseed.png

Snapseed er en app som er brukervennlig, men likevel har mange muligheter. Det er mulig å både gjøre ulike justeringer og legge på ferdige filtre. Det er også mulig å justere hvor kraftige filtrene skal være og legge flere lag av justeringer og filtre oppå hverandre.

Det er mulig å kjenne igjen flere av justeringene fra programmer som Photoshop og GIMP, og i Snapseed har du blant annet god kontroll til å gjøre justeringer med Curves. I tillegg til å styre kurvene selv er det mulig å velge blant noen forhåndsinnstilte kurver.

Mange av appene som presenteres har mange av de samme funksjonene, og jeg har derfor lyst til å trekke frem to funksjoner der Snapseed skiller seg ut fra de andre jeg har prøvd.

Tekstverktøyet i Snapseed lar deg velge blant flere design til din tekst. Fordelen med dette er at det enkelt ser elegant og stilig ut. Det er også såpass stor variasjon her at de fleste burde finne et alternativ som passer til sitt bilde og uttrykk, men ulempen er at du ikke har mulighet til å styre hvordan teksten skal se ut i like stor grad som i mange av de andre appene.

2017-04-17 14.51.35Med de mange mulighetene som finnes, er det fort gjort å legge for mange lag med justeringer og filtre over hverandre. Da er det fint å ha mulighet til å gå inn å fjerne eller endre de enkelte lagene, uten å være nødt til å ta bort de nyeste lagene. Denne muligheten ligger under en egen knapp, sammen med muligheten til å angre eller gjøre om igjen.

unnamed

PhotoDirector er en app med svært mange muligheter, både til å gjøre gode justeringer på lys,  kontrast og farger, legge på ulike filtre og gjøre litt mer spesielle endringer på bildene.

De ulike alternativene er godt illustrert og enkle å forstå, og det er enkelt å raskt å gjøre endringer. Jeg synes PhotoDirector er såpass brukervennlig at den kan egne seg godt til bruk i skolen.

I tillegg er det mulig å gjøre mer avanserte endringer, som å klippe ut deler av et bilde eller blande et bilde sammen med et annet, enten fra appens arkiv eller et eget bilde. Under alternativet Scene er det mulig å sette bildet inn i en scene, for eksempel på en buss, en avisforside eller et kinolerret. Dette er muligheter som er morsomme å prøve ut, men ikke nødvendigvis så nyttige i faglig arbeid. Totalt sett fremstår PhotoDirector som et godt alternativ til programvare for bilderedigering.

216288961002202

Det første bildet som møter deg i PicsArt er nokså forvirrende, og sammenlignet med de andre appene jeg skriver om, fungerer PicsArt også nærmest som et sosialt medie der det er mulig å dele bilder og delta i konkurranser.

De fleste andre appene gjør det mulig å lage collager der flere bilder settes sammen i en ramme, men PicsArt har i tillegg alternativer for å tegne og å lage såkalte stickers som kan “limes på” egne bilder eller gjøres tilgjengelig for andres bruk.

PicsArt er et godt verktøy for å justere lys, kontrast og farger, samt beskjære bilder og legge på tekst og rammer. Det er også mulig å gjøre deler av bildet uskarpe, klippe ut deler av bildet og andre mer avanserte muligheter. Dette gjør PicsArt til et godt alternativ til programvare for bilderedigering.

Under alternativet Magic er det mulig å legge på et slags filter, som forvandler bildet etter ulike forhåndsinnstilte stiler. Det tar relativt lang tid, men det er alltid morsomt å se resultatet. Når filteret er lagt på er det mulig å justere hvordan det skal påvirke bildet, noe som gjør det mulig å gjøre det ferdige resultatet mer til sitt eget.

PicsArt har også et av de bedre tekstverktøyene blant disse appene. Det er mulig å velge blant mange slags skrifttyper og blant annet legge på skygge, strek rundt bokstavene, endre retning på teksten og bøye teksten.

PicsArt_04-16-01.12.22En siste morsom mulighet er at det går an å velge mellom å lagre bildet som et vanlig bilde eller som en gif-fil, som da blir en slags animasjonsfilm som viser redigeringsprosessen. Etter min mening egner PicsArt seg godt til bruk i skolen, så lenge bruken av ferdige filtre begrenses.

21756986773_86452a3dc4

Fotor er en app med mange av de samme mulighetene som i de andre appene. Den har et stilig utseende med enkle symboler som kan være vanskelig å tyde, slik at den blir et hakk mindre brukervennlig. Appen er gratis, men det betyr dessverre at den viser mye reklame. Det er også mulig å kjøpe pakker med filtre, skrift og lignende, og disse ligger blant de tilgjengelige, kun markert med et lite symbol. Dette gjør appen mindre egnet til bruk i skolen, etter min mening.

Innstillingene på justeringene eller hvor kraftig et filter skal være styres enkelt med å dra fingeren mot høyre eller venstre over skjermen, noe som gjør redigeringen rask og enkel.

Det ligger en god del skrifttyper tilgjengelig i appen, og det er som sagt også mulig å kjøpe flere for noen kroner. Det er også mulig å legge på såkalte stickers, med ulike utforminger, fra helt enkle, som vist over, til mer tegneserieaktige tegninger.

unnamed (1)

EnjoyPhoto er den enkleste av appene jeg har prøvd. Her er det mulig å velge blant noen forhåndsinnstilte justeringer, men dessverre ingen mulighet til å justere hvor kraftig de skal virke på bildet. Det er også mulig å legge bildet inn i ulike scener, en funksjon som også PhotoDirector har.

I tillegg er det mulig å legge på ulike filtre, på samme måte som Magic-alternativet i PicsArt. Det er også mulig å justere hvor kraftig filteret skal være. Disse filtrene gir mange morsomme og pene resultater, men i forhold til bruk i Kunst og håndverksfaget synes jeg at brukeren får styre litt for lite til at denne appen egner seg.

Dette var en liten oversikt over mulighetene i appene jeg har prøvd ut. Jeg har såvidt kommet i gang med å orientere meg i utvalget som finnes, men har blitt positivt overrasket over det jeg har sett. Mange av appene gir gode muligheter til å arbeide med bilderedigering uten annet utstyr enn en mobiltelefon, noe som gjør digital bildebehandling tilgjengelig også for de som mangler datamaskiner og programvare.

Advertisements